Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 09:47

Siemens AG : Κέρδη 724 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο

ΚΕΡΔΗ το τέταρτο τρίμηνο, μετά από συμπίεση των ζημιών, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών της Ευρώπης, Siemens AG, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα της, όπως για τηλεφωνικές συσκευές και για αυτοματισμούς γραφείων.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 724 εκατ. ευρώ (843,2 εκατ. δολ.) ή 81 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 53 εκατ. ευρώ ή έξι σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 19,778 δισ. ευρώ από 21,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, λίγη ώρα πριν από συνέντευξη Τύπου.

Η ευρεία γκάμα των προϊόντων της Siemens γνώρισε μεγάλη ζήτηση, βοηθώντας την να εξέλθει από τις ζημίες των τελευταίων δύο ετών. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Heinrich von Pierer, του οποίου το συμβόλαιο λήγει τον επόμενο Σεπτέμβριο, ευθύνεται για την απόλυση συνολικά 34.000 εργαζομένων την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

«Η Siemens έδειξε ότι τα κατάφερε μέσα στην καταιγίδα», ανέφερε ο Frank Rothauge, αναλυτής στην Bank Sal. Oppenheim Jr & Cie στη Φραγκφούρτη, ο οποίος κατέταξε τη μετοχή της εταιρείας στο «neutral», πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, συμπληρώνοντας : «Τώρα η εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αναπτυχθεί».

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη της Siemens θα ανήρχοντο σε 597 εκατ. ευρώ το τρίμηνο και τα έσοδά της σε 19,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι, στο τμήμα τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας, η εταιρεία περικόπτει επιπλέον 2.300 θέσεις εργασίας καθώς πιέζεται από τις συνθήκες της αγοράς να περιορίσει κατά 20% το προσωπικό της φέτος μετά τη μείωσή του κατά 15% πέρυσι.

Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 57 εκατ. ευρώ, μετά από ζημίες για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα του τμήματος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το τμήμα, του οποίου ηγείται ο Thomas Ganswindt, έχει απολύσει συνολικά 20.000 εργαζομένους τα τελευταία χρόνια, μετά τη μείωση της ζήτησης από τους πελάτες της, όπως τη Deutsche Telekom AG και την France Telecom SA. Το εν λόγω τμήμα αποφέρει περίπου το 1/10 των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Το λανσάρισμα περίπου 30 νέων μοντέλων κινητών τηλεφώνων τη χρονιά που πέρασε, συμπεριλαμβανομένου και του SL 55, βοήθησαν την εταιρεία να πραγματοποιήσει πωλήσεις ρεκόρ, 12 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο και να κερδίσει μερίδιο περίπου 10% της παγκόσμιας αγοράς συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ποσοστό 36% της εν λόγω αγοράς, κατέχει η φινλανδική Nokia Oyj.