Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 11:18

Επιφυλακτική για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αναμένει επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σύντομα σε αύξηση της παραγωγής. Η Ευρώπη θα επωφεληθεί επίσης από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας η οποία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί κατά το επόμενο έτος.

Η ΕΚΤ εκτιμά ωστόσο ότι η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα συντελεστεί με ρυθμό βραδύτερο απ΄ ό,τι προέβλεπε πριν από μερικούς μήνες. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των τιμών των τροφίμων μετά τον καύσωνα του Αυγούστου και στην αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού εξαιτίας της γενικότερης έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα παραμένουν ευνοϊκές, αν και ο πληθωρισμός κατά τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να υποχωρήσει με το ρυθμό που περιμέναμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

Στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ τονίζει επίσης ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί είναι η ενδεδειγμένη επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/07/841577.htm ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ.