Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 13:43

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τα στοιχεία για την ανεργία και το εμπορικό ισοζύγιο και τα αποτελέσματα των εταιρειών Wal Mart και Dell αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών στη Wall Street.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να διευρυνθεί στα 40,4 δισεκ. δολ. το Σεπτέμβριο, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας εκτιμάται ότι έφθασαν την περασμένη εβδομάδα τις 365.000 από 348.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας καταστημάτων Wal-Mart. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters, ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής στον κόσμο αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη 47 σεντς ανά μετοχή έναντι 41 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2002.

Η μετοχική τιμή της Wal Mart στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί οριακά κατά 0,20%.

Αντιθέτως, άνοδο 0,83% σημειώνει ο τίτλος της Dell Computer, η οποία θα δημοσιοποιήσει τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Εκτιμάται ότι τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας, η οποία κατασκευάζει προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανήλθαν σε 26 σεντς ανά μετοχή έναντι 21 σεντς ανά μετοχή στο τρίτο τρίμηνο του 2002.

Αργά χθες το βράδυ η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Applied Materials ανακοίνωσε ότι στο τρέχον τρίμηνο οι νέες παραγγελίες αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις 13:32 (ώρα Ελλάδος), οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν άνοδο κατά 7 και 6 μονάδες αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι παραπάνω δείκτες έκλεισαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του τεχνολογικού κλάδου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/13/844178.htm .

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εξακολουθούν να επικρατούν ανοδικές τάσεις, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει αναρριχηθεί στα 1,16890 δολάρια.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχυόταν κατά 26 σεντς και είχε διαμορφωθεί στα 29,15 δολάρια το βαρέλι.