Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 00:01

Μεγάλη η πτώση στη Ν. Υόρκη

ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ επιθέσεις του σαββατοκύριακου στην Τουρκία και η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή τρόμαξαν τις διεθνείς αγορές χθες, πιέζοντας τις μετοχές χαμηλότερα και ενισχύοντας τα ομόλογα, με το χρυσό, ωστόσο, να αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να διασπάσει το φράγμα των 400 δολαρίων η ουγκιά.

Οι επενδυτές κλονίσθηκαν στο άκουσμα των δύο αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων σε συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, των οποίων την ευθύνη ανέλαβε η αλ-Κάιντα. Σε ανακοίνωσή της, η τρομοκρατική οργάνωση απείλησε με βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι τρομοκράτες οργανώνονται καλύτερα και προέβλεψαν πως οι αγορές θα αντιδρούν πιο έντονα όσο τα γεγονότα πλησιάζουν στο εσωτερικό τους.

Στη Wall Street, οι μετοχικές τιμές σημείωσαν μεγάλη πτώση, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης του Σαββάτου αλλά και των ανησυχιών για νέο χτύπημα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι φόβοι των επενδυτών, ότι η αγορά έχει ενισχυθεί υπερβολικά και με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι σήμερα.

Από το Μάρτιο, όταν είχαν αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα του 2003, οι μετοχικές τιμές έχουν ενισχυθεί, κάνοντας πολλούς επενδυτές να ανησυχούν ότι οι αξίες έχουν ήδη προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ταξιδιωτικού τομέα, ενώ οι μετοχές τις Toys R Us κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη S&P 500, υποχωρώντας 11%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 57,85 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 9.710,83 μονάδες. Με απώλειες 20,65 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.909,61 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1,8% και 2,7%, αντίστοιχα, υποχωρώντας στα επίπεδα των 922 και 2580 μονάδων. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τους δείκτες-αναφοράς στα εθνικά χρηματιστήρια.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Philips, Ericsson, SAP, Aegon (-4,6%), ING (-3,9%), Allianz (-4,5%), mm02 (-3,7%), Invensys (-17%), Scottish & Southern Energy (+2,4%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 είχε καταρρεύσει κλείνοντας κάτω από τις 10.000 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ