Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 10:29

Aνοδο 1,13% σημείωσε ο Nikkei

ΑΝΟΔΟ άνω του 1% σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο καλύπτοντας μέρος των σημαντικών χθεσινών του απωλειών. Παρέμεινε ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα ελκυστικά επίπεδα στα οποία υποχώρησαν χθες οι τίτλοι κορυφαίων εταιρειών του κλάδου. H μετοχή της τράπεζας UFJ Holdings ενισχύθηκε κατά 9,54%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η παραπάνω μετοχή είχε καταγράψει απώλειες της τάξεως του 9,4%. Αξιόλογη άνοδο (4,67%) σημείωσε και ο τίτλος της Mizuho Financial Group, ο οποίος τη Δευτέρα είχε κλείσει με πτώση 10,8%.

Ώθηση στον παραπάνω κλάδο έδωσε και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s Service ότι ενδεχομένως να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση έξι περιφερειακών ιαπωνικών τραπεζών. Στις τράπεζες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ashikaga Financial, η μετοχική τιμή της οποίας ενισχύθηκε κατά 6,32%.

Ανάκαμψη σημείωσε επίσης ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση της Fujisawa Pharmaceutical ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορες ομοειδείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Yamanouchi Pharmaceutical, εξετάζοντας το ενδεχόμενο πιθανών συνεργασιών. Οι τίτλοι των παραπάνω εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 4,21% και 6,27% αντιστοίχως.

«Η είδηση αυτή ενισχύει το ενδεχόμενο ότι και άλλες φαρμακοβιομηχανίες θα ακολουθήσουν την ίδια οδό βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές τους προοπτικές», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στην UFJ Asset Management στο Τόκιο. «Οι συγχωνεύσεις είναι η μόνη λύση (για τις ιαπωνικές φαρμακοβιομηχανίες), προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκων», συμπλήρωσε.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας καλύπτοντας μέρος των χθεσινών τους απωλειών. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Advantest σημείωσε άνοδο 5,72%. Ο τίτλος της Sony κατέγραψε κέρδη 1,86%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη μείωση των πωλήσεών τους στην αμερικανική αγορά. Η μετοχή της Toyota υποχώρησε κατά 2,69%. Μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 3,55%, σημείωσε o τίτλος της Nissan.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 9.897,05 μονάδες αυξημένος κατά 1,13%. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο εν λόγω δείκτης είχε κλείσει με απώλειες 3,74% υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου.

Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε οριακά κατά 0,16% κλείνοντας στις 973,44 μονάδες.