Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 10:30

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά την υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών, γεγονός που αύξησε την ανησυχία για την υποχώρηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Μόνο εάν πειστούμε για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα δούμε σταθερότητα μέσα στο επόμενο έτος. Τώρα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε τις αγορές μετοχών», ανέφερε ο Yasuhiro Shinbayashi, ο οποίος διαχειρίζεται 920 εκατ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Περιμένω περαιτέρω πτώση της αγοράς, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 9.712,03 μονάδες στις 12:42' μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης, υποχώρησε κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, χθες. Απώλειες 1,4% σημείωνε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 958,61 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες και συμμετείχαν κατά περίπου 1/5 στις συνολικές απώλειες του δείκτη.

Aλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,6%. Οι μετοχές της LG Card Co., της μεγαλύτερης εταιρειών πιστωτικών καρτών οδηγούσαν την πτώση, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι ενδέχεται να προβεί στην πώληση νέων μετοχών προκειμένου να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά ένα τρισ. γουόν (846 εκατ. δολ.) πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Aristocrat Leisure Ltd. ταλαντεύθηκαν, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη της δεύτερο εξάμηνο σε εθνικό επίπεδο και στη Βόρειο Αμερική, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας, θα μειωθούν έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.