Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 11:00

Burberry : 25% αύξηση των κερδών το α' εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 25% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της βρετανικής εταιρείας ειδών πολυτελείας, στα οποία δείχνουν την προτίμησή τους διασημότητες όπως η Kate Moss και η Madonna, Burberry Group Plc, καθώς αύξησε τον αριθμό των καταστημάτων της και προσέθεσε στην γκάμα των προϊόντων και άλλα, όπως τις τσάντες Marrakesh.

Τα καθαρά κέρδη το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν σε 41,9 εκατ. λίρες (70,9 εκατ. δολ.) ή 8,3 πέννες ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο είχε εμφανίσει κέρδη 33,5 εκατ. λίρες ή 6,6 πέννες ανά μετοχή.

Η Burberry πραγματοποιεί υψηλότερες πωλήσεις καθώς προσθέτει καταστήματα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μιλάνο, τη στιγμή που η βιομηχανία ειδών πολυτελείας ανακάμπτει από τη χειρότερη περίοδο που έζησε μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Η Bulgari SpA, η υπ' αριθμόν τρία σε μέγεθος εταιρεία κοσμημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 35%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κοσμήματα και αρώματα.

«Η εταιρεία κινείται εντός των στόχων που έχουμε θέσει για την τρέχουσα οικονομική χρήση», ανέφερε η επικεφαλής της, Rose Marie Bravo, σε δήλωσή της.

Οι μετοχές της Burberry υποχωρούσαν 13 πέννες, ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στις 397,25 πέννες η μία τη Δευτέρα, μετά από το κλείσιμό τους στα υψηλότερα επίπεδα την Παρασκευή, από τότε που διατέθηκαν στο κοινό τον Ιούλιο του 2002, στις 230 πέννες η μία.

Το πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 21%, φθάνοντας στα 66,9 εκατ. λίρες Αγγλίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Πέντε οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ανήρχοντο σε 65 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Η διοίκηση της εταιρείας προγραμματίζει να διανείμει για το πρώτο εξάμηνο του έτους μέρισμα 1,5 πέννες ανά μετοχή, αυξημένο κατά 50% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου που ήταν μία πέννα ανά μετοχή.