Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 00:01

Η Ν. Υόρκη στήριξε την Ευρώπη

Η ΘΕΤΙΚΗ εικόνα που έδειξε η Wall Street «έσωσε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία είχαν κλονιστεί σοβαρά στο άκουσμα των νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά βρετανικών συμφερόντων στην Κωνσταντινούπολη.

Η Wall Street «γύρισε αρχικά την πλάτη της» στα συντρίμμια της HSBC και των γραφείων του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκοντας στήριγμα στις θεμελιώδεις βάσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο όμως πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης παρουσίασε αστάθεια με περιορισμένες πτωτικές τάσεις, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία ήρθε σε σύγκρουση με τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η τρομοκρατία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 71,04 μονάδες, ποσοστό 0,73%, φθάνοντας στις 9.619,42 μονάδες. Με απώλειες 17,73 μονάδων, ποσοστό 0,93%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.881,92 μονάδες.

Τα θετικά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας και το δείκτη πρόβλεψης μελλοντικών τάσεων του Conference Board επισκιάστηκαν από την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις και η εκκένωση από λάθος του Λευκού Οίκου.

Ο κλάδος λιανικής στήριξε επίσης την αγορά έπειτα από σειρά ανακοινώσεων σταθερών κερδών. Η μετοχή της Schering-Plough ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος» του δείκτη S&P 500, υποχωρώντας 3,2%, καθώς η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της εταιρείας με το αιτιολογικό ότι θα αντιμετωπίσει λειτουργικές προκλήσεις σε μακροπρόθεσμα πλαίσια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν τελικά να κλείσουν πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της ημέρας, βρίσκοντας στήριγμα στην άνοδο των δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ αρκετοί χρηματιστές υποστήριζαν πως οι αγορές έχουν συνηθίσει πλέον στο φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Η τρομοκρατία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην αγορά. Πρέπει να το συνηθίσουμε», δήλωσε ο Εντβιν Σλάγκεκε της Theodoor Gilissen Bankiers στο Αμστερνταμ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,2% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες εξήγησαν πως η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν να πουλήσουν μετοχές και να αγοράσουν ομόλογα και χρυσό, όμως τώρα πια τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ πιο ισχυρά και αυτό μετριάζει κατά πολύ κάθε αρνητικό αντίκτυπο.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως η ευρωπαϊκή αγορά ήταν ώριμη για διόρθωση πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: TUI (-3%), KLM (-3,8%), Lufthansa (-3,6%), Air France (-2,3%), Hilton Group (-4%), Zeltia (-7,5%), GUS (+2,7%).

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης-βαρόμετρο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 2,5%, ανακάμπτοντας δυναμικά έπειτα από αρκετές ημέρες μεγάλων απωλειών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ