Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία, καθώς οι μετοχές της JFE Holdings Inc., οδήγησαν της βιομηχανίες χάλυβα σε υψηλά επίπεδα, μετά την ανακοίνωση των καθαρών της κερδών για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις της διοίκησής της. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο που είχε θέσει για τα έσοδά της σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα.

«Οι ιαπωνικές βιομηχανίες χάλυβα εμφανίζονται με σταθερή ανάπτυξη, εξ αιτίας της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα και της μείωσης του κόστους», ανέφερε ο Ichiro Takamatsu, ο οποίος διαχειρίζεται 3,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Cigna International Investment Advisors Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Διαθέτουν τέτοια τεχνολογία που δεν έχει καμμία ξένη ανταγωνίστριά τους και αυτό τις κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές για επένδυση».

Ο Topix κέρδιζε 5,48 μονάδες, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 977,17 μονάδες στις 12:56' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση, υποχωρώντας κατά 11,39 μονάδες, φθάνοντας στις 9.854,31 μονάδες.

Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Fuji Photo Film Co., σημείωναν απώλειες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη χθες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενέργειες που αύξησαν την ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενδέχεται να εμποδίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι δείκτες στην Ασία ταλαντεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών, με τον Nikkei να υποχωρεί κατά 1,1% και να ανεβαίνει το μάξιμουμ, κατά 0,2%.

Κλειστές θα είναι οι ιαπωνικές αγορές τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, λόγω εθνικής εορτής.