Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2003 09:26

Gerhard Schroeder : «Κανείς δεν θέλει ένα αδύναμο δολάριο»

Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ αυτήν την εβδομάδα, θα βοηθήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να αυξηθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές και να τιθασευτούν τα αμερικανικά ελλείμματα, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, Gerhard Schroeder . «Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες», είπε ο Schroeder, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg News στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας : «Κανένας δεν ενδιαφέρεται για ένα αδύναμο δολάριο».

Το δολάριο υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό της τάξης του 13% έναντι του ευρώ φέτος. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε την Πέμπτη στο 1,1980 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Επίσης υποχώρησε κατά 14% έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής λίρας.

Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κάνει δυσκολότερη τη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιρειών, όπως της BASF AG και της PSA Peugeot Citroen, να συναγωνιστούν τις τιμές στις αγορές εκτός των 12 χωρών μελών που συναλλάσσονται με αυτό.

Οι ΗΠΑ, των οποίων οι εξαγωγείς ευνοούνται από την υποχώρηση του δολαρίου γίνονται περισσότερο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε, πως δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το δολάριο, προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, συμπληρώνοντας ότι η δύναμη ενός νομίσματος, αντανακλά τη δύναμη της κάθε οικονομίας.

«Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, καθώς έχουν διπλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο εμπορικό ισοζύγιο και εξαρτώνται από την εισροή κεφαλαίων», τόνισε. «Δεν πιστεύω ότι το αδύναμο δολάριο εντάσσεται στην διεθνή πολιτική που ακολουθείται».