Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 00:01

Ανοδος με «νευρική αισιοδοξία»

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου και οι προσδοκίες ότι τα νέα στοιχεία για την οικονομία που θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας θα είναι θετικά, πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον, ύστερα από δύο διαδοχικές εβδομάδες απωλειών.

Οι επενδυτές παραμένουν με θετική στάση τα νέα στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα για την οικονομία, τις πωλήσεις λιανικής και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η μετοχή της Boston Scientific ενισχύθηκε 4,4%, ενώ της Time Warner 1,8%, μετά την είδηση για την πώληση των δισκογραφικών επιχειρήσεών της σε όμιλο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Seagram, Εντγκαρ Μπρόφναν.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΤ&Τ υποχώρησε 1,3%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ζημίες μεταξύ των μετοχών του δείκτη Dow Jones.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 119,26 μονάδες, ποσοστό 1,24%, φθάνοντας στις 9.747,79 μονάδες. Με άνοδο 53,26 μονάδων, ποσοστό 2,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.947,14 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέστρεψαν δυναμικά σε ανοδική πορεία αυτό το επταήμερο, με τους δείκτες να βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τα ψηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς ελπίδες για θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις και φήμες περί εξαγορών και συγχωνεύσεων αναθέρμαναν το ενδιαφέρον για μετοχικές αξίες.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο, βλέποντας το ευρώ να σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,9% και 2,1%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει τις 2.630 μονάδες. Ο πρώτος δείκτης βρίσκεται 1% κάτω από τα ρεκόρ του 2003 και περίπου 9% πάνω από τις αρχές του έτους.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές συμφώνησαν πως η αγορά νιώθει «νευρικά αισιόδοξη» και επισήμαναν πως απουσιάζουν τα κίνητρα εκείνα που μπορούν να σηκώσουν τις τιμές σε νέα ύψη. Αυτό το κίνητρο ίσως προσφέρουν τα σημαντικά οικονομικά στατιστικά που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Deutsche Bank, HVB, Commerzbank (3-5%), Allianz (+3,3%), Royal & Sun Alliance (+4,1%), Nokia (+3,9%), Ericsson (+3,4%), Alcatel (+1,9%), British Land (+4,4%), Hammerson (+3,1%), Skandia (-4,9%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ