Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση οικονομικών αναλυτών στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

«Βλέπουμε περισσότερα σημάδια ανόδου τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Taiji Yoshida, ο οποίος διαχειρίζεται 23,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Capital Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών και ειδικότερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο».

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 10.004,58 μονάδες στις 3:25' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 1,8%, φθάνοντας στις 991,64 μονάδες, τη στιγμή που Kospi στη Ν. Κορέα κέρδιζε ποσοστό 2,1%. Οι δείκτες κινούντο ανοδικά μετά τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσε στις ΗΠΑ ο δείκτης Standard & Poor's 500, σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,2%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Hon Hai Precision Industry Co., μετά την κυβερνητική έκθεση η οποία έδειξε ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, λόγω θρησκευτικής εορτής.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific κέρδιζε ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στις 80,80 μονάδες.

Η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί το 2004 με ρυθμό 4,5%, τον ταχύτερο από το 1984, σύμφωνα με τις προβλέψεις 28 οικονομικών αναλυτών της National Association for Business Economics. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, η οποία μιλούσε για ρυθμό ανάπτυξης 4%.