Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 10:14

Volkswagen AG : Μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ το 2004

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση των πωλήσεών της, εκτιμά ότι θα εμφανίσει το επόμενο έτος η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen AG, στις ΗΠΑ, εξ αιτίας των δύο «γερασμένων» μοντέλων της, την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και από τις μεγάλες προσφορές, που κάνουν οι ανταγωνίστριές της.

Η ζήτηση για τα μονέλα Jetta και Passat θα μειωθεί το επόμενο έτος, πριν από το λανσάρισμα των νέων εκδόσεών τους το 2005, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Bernd Pischetsrieder, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Bloomberg News. Επίσης η Volkswagen δεν θα αυξήσει τις προσφορές της για την αγορά αυτοκινήτου και θα τις διατηρήσει στο 1/3 από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Με τα μοντέλα να μεταβάλλονται και τον πόλεμο των προσφορών, είναι σίγουρο ότι οι πωλήσεις μας θα μειωθούν σημαντικά στις ΗΠΑ το επόμενο έτος», επεσήμανε ο Pischetsrieder, συμπληρώνοντας : «Δεν πρόκειται να εμφανίσουμε υψηλότερα κέρδη το 2004 από τα φετινά».

Τα λειτουργικά κέρδη της Volkswagen στη Βόρειο Αμερική, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 99%, φθάνοντας στα εννέα εκατ. ευρώ (10,6 δισ. δολ.) το εννεάμηνο του 2003. Οι προσφορές της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ είναι κατά μέσον όρο 1.278 δολ. για κάθε αυτοκίνητο, έναντι 4.000 δολ. και πλέον που προσφέρει η General Motors Corp., η Ford Motor Co. και η DaimlerChrysler AG.

«Εκτός από την Κίνα, η αγορά των αυτοκινήτων δεν αυξάνεται περισσότερο και κινείται μόνο από την πώληση νέων μοντέλων», ανέφερε ο Markus Brueck, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. ευρώ με την Metzler Investment, στη Φραγκφούρτη και πούλησε προσφάτως τις μετοχές της Volkswagen που κατείχε, συμπληρώνοντας : «Τα κέρδη της εταιρείας θα αυξηθούν το επόμενο έτος, αλλά όχι σημαντικά».

Τα μοντέλα Jetta και Passat, αποτελούν το 75% των συνολικών πωλήσεων της Volkswagen στις ΗΠΑ, την τρίτη σε μέγεθος αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τη Γερμανία και την Κίνα.