Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 00:01

Πεσμένοι οι τόνοι στη Ν.Υόρκη

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν όψει της σημερινής αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, παρά τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, με πολλούς επενδυτές να αποχωρούν ενωρίς από την αγορά. Οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και θα ανοίξουν ξανά για μία σύντομη συνεδρίαση αύριο Παρασκευή.

Αναλυτές ωστόσο ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη ανικανότητα της αγοράς να ανταποκριθεί στα θετικά νέα θα πρέπει να δημιουργεί ορισμένες ανησυχίες. Η μετοχή της Johnson & Johnson κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, της τάξης του 2,4%, ασκώντας πιέσεις στα blue chip.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 15,63 μονάδες, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στις 9.779,57 μονάδες. Με άνοδο 10,27 μονάδων, ποσοστό 0,53%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.953,31 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα αρχικά κέρδη της ημέρας έχοντας προεξοφλήσει τις ανακοινώσεις των θετικών οικονομικών σταστιστικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η κίνηση στην αγορά ήταν περιορισμένη εν όψει της σημερινής αργίας στις ΗΠΑ, με τις μετοχές του τομέα μέσων ενημέρωσης να ανθίστανται στις πιέσεις και να καταγράφουν κέρδη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να έχει αγγίξει τα ψηλότερα επίπεδα του 2003 ενδοσυνεδριακά.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρακολούθησαν τις αντιδράσεις των Αμερικανών συναδέλφων τους, οι οποίοι εξισορρόπησαν βιβλία εν όψει της αργίας.

Οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν πως το μέλλον παραμένει ευοίωνο για τις μετοχικές αξίες καθώς τα ομόλογα εμφανίζονται ουδέτερα - στην καλύτερη περίπτωση - και οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των μετρητών καθιστούν τις μετοχές τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τους επενδυτές.

Η ανάκαμψη του ευρώ, που ανέβηκε πάνω από τα 1,19 δολάρια ξανά, επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Allianz (+1,2%), Deutsche Bank (+0,5%), Anglo Irish Bank (+3,9%), Granada (+7,2%), Carlton (+6,3%), Ahold (+5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ