Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 09:46

Ελβετία : Αύξηση των εξαγωγών, ανάπτυξη της οικονομίας

ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ από την πιο παρατεταμένη ύφεση σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας η οικονομία της Ελβετίας, καθώς αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών.

Το ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 1% έναντι του δευτέρου τριμήνου, όταν υποχώρησε κατά 0,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, στη Βέρνη. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη της οικονομίας υποχώρησε κατά 0,6%.

Οι εξαγωγείς της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένης της Ciba Specialty Chemicals AG, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λευκαντικών στον κόσμο και της ABB Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της Ευρώπης, ευνοήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης, μετά την επιστροφή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην ανάπτυξη.

Η οικονομία των οκτώ τρισ. δολ. των 12 χωρών-μελών της ευρωζώνης, οι οποίες απορροφούν το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών, αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά το τρίτο τρίμηνο.

«Το τρίτο τρίμηνο ήταν σίγουρα καλύτερο από ό,τι αναμένετο», ανέφερε ο Guenter Kelm, επικεφαλής της Geberit International AG, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αντλιών για μπάνια, σε τηλεφωνική του συνέντευξη χθες, συμπληρώνοντας : «Είναι ευδιάκριτα τα σημάδια ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν βγει από τα χειρότερα, ειδικότερα στη Γερμανία και την Ελβετία».

Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ της Ελβετίας, αναπτύχθηκαν κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο και υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 1% μέσα σε ένα έτος. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 2,9% το τρίμηνο και μειώθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Βελτίωση των κερδών

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένης της Holcim Ltd., της υπ' αριθμόν δύο εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, της Zurich Financial Services AG, της μεγαλύτερης ελβετικής ασφαλιστικής εταιρείας και της UBS AG της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, ανακοίνωσαν υψηλότερα, από το αναμενόμενο καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο.

Η Serono SA, η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας της Ευρώπης, ανακοίνωσε τον μήνα που πέρασε, ότι το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ, φθάνοντας τα 100,5 εκατ. δολάρια. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο της χρήσης θα σημειώσουν αύξηση κατά το 1/5.

«Είχαμε ένα εκπληκτικό τρίμηνο», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Serono, Alan Shaw, σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας τον περασμένο μήνα, συμπληρώνοντας : «Ουσιαστικά ήταν το καλύτερο τρίμηνο που είχαμε ποτέ».

Οι ελβετικές εταιρείες ευνοήθηκαν επίσης από την υποχώρηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ κατά 6,6% φέτος, κάτι που έκανε τα ελβετικά προϊόντα περισσότερο ελκυστικά για τους εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Η Swiss National Bank, μείωσε το κόστος δανεισμού επτά φορές, πλησιάζοντας το μηδέν, από την έναρξη του 2001, προκειμένου να στηρίξει το αδύναμο ελβετικό φράγκο.

Ακόμη, η ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας υστερεί σε σύγκριση με την ανάπτυξη που παρατηρείται σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που αναπτύχθηκε ποτέ, από το πρώτο τρίμηνο του 1984, τη στιγμή που η ιταλική αναπτύχθηκε κατά 0,5%, εμφανίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο και κατά τη μεγαλύτερη από ποτέ περίοδο, από το 1997.