Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 11:15

Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους με τις μετοχές του ΟΤΕ, της Εθνικής και της Intracom να μονοπωλούν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα (11:08) κατά 0,42% και βρίσκεται στις 2.183,10 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 75 σημειώνουν άνοδο, 26 υποχωρούν και 50 παραμένουν αμετάβλητες.

Η μετοχή της Intracom ενισχύεται κατά 2,21%. Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της Εθνικής ενισχύονται κατά 1,02% και 0,95% αντιστοίχως.

Ως γνωστόν, η Vodafone Group ανακοίνωσε χθες την απόκτηση του 9,433% της Vodafone - Panafon, που κατέχει η Ιντρακόμ ΑΕ επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Vodafone Group Plc θα προχωρήσει στο διάστημα 28/11/2003- 27/2/2004 στην αγορά 51.250.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας από την Ιντρακόμ ΑΕ. στην τιμή των 6,18 ευρώ ανά μετοχή, μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής πακέτου.

Η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της Alpha Finance και μετά την ολοκλήρωση αυτής, η Vodafone Group Plc θα κατέχει πλέον 74,795% της Vodafone - Panafon.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου της Ιντρακόμ η εξέλιξη σχολιάζεται θετικά και γίνεται λόγος για τις ωφέλειες που θα προκύψουν:

«Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής αυτής, η INTRACOM θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όφελος της μελλοντικής ανάπτυξης, αλλά και των μετόχων της.

Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική κατάσταση της INTRACOM, μέσω της ραγδαίας μείωσης του καθαρού δανεισμού, αλλά και της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους και στο μέλλον».

Η Vodafone ως κάτοχος πλέον σχεδόν του 75% της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας έχει ανοιχτό πλέον το δρόμο για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Vodafone - Panafon και την απόσυρση της μετοχής από τη Σοφοκλέους στη περίπτωση που επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Η εταιρεία δεν έχει εκφράσει ποτέ επισήμως την πρόθεσή της για μια τέτοια κίνηση, αλλά η στρατηγική που έχει ακολουθήσει σε άλλες χώρες όπου διαθέτει θυγατρικές δίνει τροφή για σενάρια.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», το υπόλοιπο 25,205% της Panafon - Vodafone βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών και όπως ανέφεραν χθες έγκυρες πηγές, σε περίπτωση δημόσιας πρότασης η τιμή δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση κατώτερη από τα 6,18 ευρώ.

Η μετοχή της Vodafone - Panafon αυτή την ώρα παραμένει αμετάβλητη στα 6,2 ευρώ.