Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 17:05

Πρόστιμα 376.000 ευρώ για «παιχνίδια» με τη Βαρβαρέσος

Την επιβολή συνολικών προστίμων ύψους 376.000 ευρώ σε δύο φυσικά και σε δύο νομικά πρόσωπα για μεθοδευμένες συναλλαγές που επηρέαζαν τεχνητά την τιμή και την εμπορευσιμότητα της μετοχής Βαρβαρέσος ΑΕ, αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς.

Ειδικότερα, επιβάλλεται πρόστιμο 120.000 ευρώ στην Ανάπτυξη ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, 120.000 ευρώ στη Δεβλέτογλου ΑΧΕΠΕΥ, 80.000 ευρώ στην κυρία Αναστασία Βαρβαρέσου και 56.000 ευρώ στον κ. Στυλιανό Στρατινάκη.

Διαπιστώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα 24.9.2001 έως 27.12.2001 η τιμή της μετοχής της Βαρβαρέσος ΑΕ μεταβλήθηκε κατά 85%. Από έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι εντολές που η ΑΕΛΔΕ

Ανάπτυξη διαβίβαζε στη Δεβλέτογλου ΑΧΕΠΕΥ για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό πελατών της, αφορούσαν το ένα τρίτο των συνολικών συναλλαγών της μετοχής. Μεταξύ των πελατών που διενήργησαν εκτεταμένες συναλλαγές, είναι και η κυρία Βαρβαρέσου, μέλος του δ.σ. και βασικός μέτοχος της εταιρείας, καθώς και ο κ. Στρατινάκης, συγγενής μέλους του δ.σ. της Βαρβαρέσος.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

- Το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στην εταιρεία Σταύρος Λαυρεντάκης ΑΧΕ και Αλκη ΑΧΕ.

- Την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εταιρειών Ανάλυσις ΑΕΛΔΕ, Κέρδος ΑΕΛΔΕ και G.N.S Trust όλες με έδρα την Ξάνθη, και των εταιρειών Δίας ΑΕΛΔΕ και Κερδώος Ερμής ΑΕΛΔΕ με έδρα την Καβάλα, Θρακική ΑΕΛΔΕ με έδρα στην Αλεξανδρούπολη, Εurostar με έδρα την Θεσσαλονίκη, Ανοδος ΑΕΛΔΕ με έδρα το Βόλο και Ενόραση ΑΕΛΔΕ με έδρα την Αθήνα, επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.