Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2003 09:57

Μικρή πτώση στο Τόκιο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την οικονομία αποτέλεσαν αφορμή για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία σημείωσε απρόσμενη αύξηση στο 5,2% τον Οκτώβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό μικρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,62%, στις 10.100,57 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ τα συνολικά του κέρδη από τις 30/5 αγγίζουν το 19,9%.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 999,75 μονάδες μειωμένος κατά 0,63%, ανεβάζοντας τις συνολικές του απώλειες στη διάρκεια του Νοεμβρίου στο 4,2%. Πρόκειται για την πρώτη πτώση του παραπάνω δείκτη - σε μηνιαία βάση – από το Μάρτιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην άνοδο των προηγούμενων ημερών. Η μετοχή της Ashikaga Financial Group σημείωσε κάθετη πτώση κατά 24% εν μέσω έντονων ανησυχιών για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της ιαπωνικής περιφερειακής τράπεζας. Παράλληλα, αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το ένα θα υπάρξει παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη διάσωσή της.

Η σημαντική υποχώρηση της Ashikaga επηρέασε αρνητικά και άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών. Οι μετοχές της Chiba Bank και της Shizuoka Bank υποχώρησαν κατά 1,11% και 1,67% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα και οι μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Ο τίτλος της εταιρείας ημιαγωγών Advantest υποχώρησε κατά 2,13%.