Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2003 11:35

Mικρή πτώση στη Σοφοκλέους

ΠΤΩΣΗ σημειώνει αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χ.Α. εξαιτίας πιέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους. Οι μετοχές της Εμπορικής, του ΟΠΑΠ και της Vodafone-Panafon σημειώνουν πτώση άνω του 1% η κάθε μία. Απώλειες καταγράφουν επίσης οι τίτλοι της ΔΕΗ, της Alpha Bank και της Cosmote. Αντιθέτως, ανοδικά κινείται και σήμερα ο ΟΤΕ.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα (11:34) κατά 0,32% και βρίσκεται στις 2.176,12 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του έως αυτή την ώρα.

Ο τζίρος έχει εκτιναχθεί στα 332,8 εκατ. ευρώ λόγω της μεταβίβασης των μετοχών που κατείχε η Ιntracom στη Vodafone-Panafone. Συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκαν 51.250.000 μετοχές στα 6,18 ευρώ συνολικής αξίας 316.725.000 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 94 σημειώνουν άνοδο, 88 υποχωρούν και 61 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι από σήμερα διαπραγματεύσιμος χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2003, υποχωρεί κατά 1,81%.

Ο τίτλος του ΟΤΕ σημειώνει άνοδο κατά 1,1%. Σε νέα της έκθεση η UBS διατηρεί την αξιολόγησή της για τη μετοχή του Οργανισμού σε “reduce 1” και την τιμή-στόχο στα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Ανοδο άνω του 1% σημειώνει και ο τίτλος της Γενικής. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν» ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη Γενική Τράπεζα αναμένεται να οριστεί η 15η Δεκεμβρίου. Σήμερα ή το αργότερο αύριο ολοκληρώνεται το due diligence που πραγματοποιούν τα επιτελεία της Aspis, της Μarfin και της Societe Generale στα data room που τους είχαν παραχωρηθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου έχει πραγματοποιηθεί και μόνο εάν ζητηθεί μικρή προθεσμία από κάποιον υποψήφιο, η διαδικασία θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν από τις διοικήσεις των τριών τραπεζών τα ευρήματα του due diligence με βάση τις εκθέσεις των ομάδων που πραγματοποίησαν τον έλεγχο.

Ο τίτλος της EXAE υποχωρεί κατά 1,25%. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα προ φόρων κέρδη και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της εταιρείας στο εννεάμηνο του 2003 διαμορφώθηκαν στα 35,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημίας ύψους 13,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 14% φθάνοντας τα 43,3 εκατ. ευρώ χάρη στην ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη από την αρχή του έτους αγγίζουν το 25% έναντι πτώσης κατά 32,5% στο 2002.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των κλαδικών δεικτών, τη μεγαλύτερη άνοδο (1,11%) σημειώνει ο δείκτης real estate, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες (1,45%) ο ασφαλιστικός. Οι δείκτες τηλεπικοινωνιών και τραπεζών σημειώνουν ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και 0,04% αντιστοίχως.