Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 12:52

Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΝΕΟ ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φθάνοντας μέχρι τα 1,2040 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος του Τόκιο.

Το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα παραμένει αρνητικό, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον προβληματισμό για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει η Wall Street Journal, το δολάριο είχε όλες τις προϋποθέσεις για να κινηθεί ανοδικά, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα.

«Η αγορά κατευθύνεται αυτή τη στιγμή από επενδυτές που δεν ενδιαφέρονται για τις βραχυπρόθεσμες θεμελιώδεις βάσεις της οικονομίας», αναφέρει ο Χανς Ρέντεκερ, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas στο Λονδίνο.

Ο ίδιος πιστεύει ότι πίσω από το ράλι του ευρώ κρύβεται ένας μεγάλος αριθμός συμμετασχόντων στην αγορά, από κερδοσκόπους μέχρι κεντρικές τράπεζες της Ασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών που επικαλείται η WSJ, οιοδήποτε νέο θετικό στοιχείο αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη στο δολάριο, όπως τα στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου που αναμένονται την Παρασκευή http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/01/850258.htm , φαίνεται ότι θα επισκιαστεί ξανά.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν έπληξαν το ενιαίο νόμισμα. Πάντως, ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμά πως η εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρώ μπορεί να δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να αναστείλουν την επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον Γαλλίας και Γερμανίας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο κ. Βέλτεκε τόνισε πως ήταν σωστή η κίνηση του συμβουλίου της ΕΚΤ να ασκήσει κριτική στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin) να απορρίψουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Γαλλία και Γερμανία για δραστικότερα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού τους ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αιχελ, καθησύχασε τους φόβους πως η εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρώ έχει επηρεασθεί αρνητικά, υποστηρίζοντας πως το ενιαίο νόμισμα είναι «μια ισοτιμία σταθερή σαν βράχος» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/01/850300.htm .

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:39 (ώρα Ελλάδος) το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2003 δολάρια έναντι 1,1977 δολαρίων κατά τις απογευματινές συναλλαγές την Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή ήταν 1,1994 δολάρια ανά ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), η ανακοίνωση του δείκτη του Ινστιτούτου Προμηθειών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο του δείκτη ISM στο 58,2 από 57 τον Οκτώβριο.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης αναρριχήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/01/850471.htm .

Στις 17:00 θα ανακοινωθούν επίσης στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες Οκτωβρίου, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι αύξησης κατά 1,3% το Σεπτέμβριο.