Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 09:37

Γερμανία : 0,4% αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 0,4% έναντι του Σεπτεμβρίου, σημείωσαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, σημάδι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία οδηγούν οι εξαγωγές, τονώνει τη ζήτηση των καταναλωτών, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Πριν από ένα χρόνο, οι πωλήσεις είχαν μειωθεί σε ποσοστό 2%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, στο Βισμπάντεν. Συνολικά 14 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνοντο κατά 0,5% τον Οκτώβριο και θα σημείωναν πτώση σε ετήσια βάση, σε ποσοστό 1,8%.

Τα σχέδια μείωσης της φορολογίας και οι προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας της χώρας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, αύξησαν τις δαπάνες των καταναλωτών, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς, Gfk AG, την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές της Metro Goup, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της χώρας, κινούντο χθες ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της ένωσης HDE, ότι οι πωλήσεις εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

«Θα δούμε αύξηση στις δαπάνες των καταναλωτών το επόμενο έτος», ανέφερε ο Hans-Joerg Naumer, οικονομικός αναλυτής στην Deutscher Investment Trust, στη Φραγκφούρτη, ο οποίος διαχειρίζεται 47 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Η εσωτερική ζήτηση, η οποία περιλαμβάνει τις δαπάνες των καταναλωτών, και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας το προηγούμενο τρίμηνο, κάνοντας τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, να βασίζεται στις εξαγωγές.

Την εβδομάδα που πέρασε, το Ινστιτούτο Ifo, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ανάμεσα στις εταιρείες λιανικής πώλησης, υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία, οι οποίες προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις δαπάνες των καταναλωτών, απέφυγαν την εβδομάδα που πέρασε την επιβολή κυρώσεων, εξ αιτίας του υψηλότερου δημοσιονομικού τους ελλείμματος επί του ΑΕΠ, από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στη μείωση της φορολογίας το επόμενο έτος.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας κατά 15,6 δισ. ευρώ (18,7 δισ. δολ.) το 2004.