Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Takefuji Corp. οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των δανειστριών ιδιωτών, μετά τη σύλληψη στελέχους της για απάτη.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 10.358,76 μονάδες στη 1:21' μ.μ. στο Τόκυο. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 1.017,12 μονάδες.

Οι μετοχές της Takefuji, της τρίτης σε μέγεθος δανείστριας ιδιωτών της χώρας, ήταν εκείνες που σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη. Οι μετοχές της Promise Co. και της Aiful Corp., ανταγωνιστριών της Takefuji, κινούντο επίσης πτωτικά.

«Μετά από τις τελευταίες εξελίξειες, ίσως ήρθε η ώρα οι επενδυτές να μείνουν μακρυά από τις δανείστριες ιδιωτών», ανέφερε ο Haruki Yamaguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 23 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη επένδυση».

Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Mizuho Financial Group Inc. σημείωναν απώλειες μετά την εισήγηση της Nikko Citigroup Ltd. προς τους επενδυτές, ότι πρέπει να προβούν στην πώληση των μετοχών που κατέχουν σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς η απόκτηση της Ashikaga Bank Ltd. αυτήν την εβδομάδα από το κράτος, αυξάνει τον κίνδυνο της αξίας των μετοχών τους.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη κινείτο ανοδικά για έκτη συνεδρίαση, σε σύνολο επτά συνεδριάσεων, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μετοχές των εταιρειών που βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση, όπως της Australia & New Zealand Banking Group Ltd., σημείωναν κέρδη, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, ότι η οικονομία ισχυροποιήθηκε σημαντικά από τα μέσα του έτους. Οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd. οδηγούσαν ανοδικά το Χρηματιστήριο στη Σιγκαπούρη, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι η έκθεση της βιομηχανικής ανάπτυξης σήμερα θα δείξει αύξηση της παραγωγής.

Οι μετοχές της Korea Electric Power Corp. σημείωναν απώλειες, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης να αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενεργείας για βιομηχανική χρήση.

Οι δείκτες στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση. Ολοι οι άλλοι δείκτες στις μεγάλες αγορές σημείωναν απώλειες.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών, υποχωρούσε κατά 0,3%.