Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 08:33

Αυστραλία : Αύξηση κατά 0,25% των βασικών επιτοκίων δανεισμού

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού, κατά 0,25%, αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα δύο ετών, μετά τη σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Η Reserve Bank of Australia αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,25% και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών. «Η ανάπτυξη των πιστώσεων είναι ταχεία, καθώς αυξήθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας Ian Macfarlane.

Η τράπεζα επιδιώκει τον περιορισμό της σημαντικής αύξησης των δανείων κατόπιν υποθήκης τα τελευταία 23 χρόνια, τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και τη μείωση του ρίσκου για την αγορά ακίνητης περιουσίας, προκειμένου αυτήν να μην καταρρεύσει.

Η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 1,2% το τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να παροτρύνει την τράπεζα να αυξήσει και πάλι το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις αρχές του επόμενου έτους, κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, όλο και μεγαλύτερη πίεση ασκείται για την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% τον μήνα που πέρασε στο 3,75%, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Charles Bean, μέλος της διοίκησής της, είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς το κόστος του δανεισμού παραμένει ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, είπε αυτήν την εβδομάδα, ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να μην υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο αναμένεται και ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, θα τονώσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται, ότι, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση του δανεισμού και με την αύξηση των επιτοκίων εκτιμά, ότι, αυτός θα περιοριστεί κατά κάποιον τρόπο για την αγορά κατοικιών.

«Η αγορά κατοικιών αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς και κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι για να σταματήσει την άνοδο των τιμών», ανέφερε ο Gary March, διευθύνων σύμβουλος της Concept Sports International Ltd., συμπληρώνοντας : «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία είναι υψηλή, η ανεργία βρίσκεται χαμηλά και αυτά δείχνουν ότι η αγορά μπορεί να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού».