Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 09:26

Bank of China : Προς πώληση μετοχών της στο εξωτερικό

ΜΕΤΟΧΕΣ της, για πρώτη φορά το 2005, σχεδιάζει να πουλήσει σε ξένους επενδυτές η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Κίνας, Bank of China, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την αύξηση των κεφαλαίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων ύψους 500 δισ. δολ., που βαραίνουν το τραπεζικό σύστημα.

«Ενδέχεται να υπάρξει δυσκολία να το κάνουμε μέσα στο 2004», ανέφερε ο επικεφαλής της τράπεζας, Xiao Gang σε συνέντευξή του. «Η τράπεζα σκέφτεται να προχωρήσει στην πώληση μετοχών, μετά τη μείωση των επισφαλών δανείων κατά το ήμισυ, στο 10% του συνόλου των δανείων», συμπλήρωσε.

Η πώληση μετοχών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της χώρας, θα καλύψουν για μία δεκαετία την πώληση περιουσιακών στοιχείων από την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία δαπάνησε 50 δισ. δολ. για να κατασκευάσει δίκτυα τηλεπικοινωνιών, να αγοράσει αεροσκάφη και να κάνει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Οι κινεζικές τράπεζες έχουν επισφαλή δάνεια ύψους 4,14 τρισ. γουάν (500 δισ. δολ.), περισσότερα από τα αντίστοιχα των τραπεζών της Ιαπωνίας, της οποίας η οικονομία των 4,6 τρισ. δολ. είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερη της οικονομίας της Κίνας.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς προσφέρεται μία ακόμη ευκαιρία για τους επενδυτές», ανέφερε ο Tracy Yu, αναλυτής της Lehman Brothers Holding Inc., στο Χονγκ Κονγκ., συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές, θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένου και του περιορισμού των υποχρεώσεών τους».

«Η γηραιότερη τράπεζα της χώρας, η Bank of China, θα προτιμήσει να πουλήσει τις δικές της μετοχές, αντί να δημιουργήσει μία ξεχωριστή τράπεζα με τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία, είπε ο Xiao, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των εργασιών του Euromoney, στο Πεκίνο. Η τράπεζα ενδέχεται να πουλήσει και μετοχές στην Κίνα, συμπλήρωσε.