Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 12:29

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2000 αναπτύχθηκε το Νοέμβριο ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ανήλθε τον περασμένο μήνα στο 57,5 από 56 τον Οκτώβριο παραμένοντας για πέμπτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του τομέα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 56,5 μονάδες το Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης προέκυψε από την έρευνα Reuters-NTC Research σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, και Ισπανία. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν από κοινού το 83% της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών - που αποτυπώνει το βαθμό αισιοδοξίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξάμηνο – διαμορφώθηκε στις 71,3 μονάδες το Νοέμβριο από 68,3 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στο 50,4 από 48,5, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν και πάλι να προχωρούν σε προσλήψεις, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2002.