Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 19:50

Ρύθμιση για τους ανέργους των μεταλλείων Χαλκιδικής

Τριμερής σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της KIN ROSS (TVX Hellas Α.Ε.) των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Ελ. Τζιόλα, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Χ. Πάχτα.

Η διαβούλευση μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το υπουργείο. Διαπιστώθηκε ότι διαμορφώνεται συναίνεση στα εξής σημεία:

(Α). Η λύση των συμβάσεων εργασίας θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημιώσεων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με βάση τις αποδοχές της διμερούς συμφωνίας του έτους 2002.

(Β). Οι αποδοχές υπερημερίας της περιόδου Μαΐου –Δεκεμβρίου 2003 (από το Μάιο και μετά δεν υπήρχε πραγματική δραστηριότητα της επιχείρησης) θα καταβληθούν με βάση τις αποδοχές της διμερούς σύμβασης εργασίας του έτους 2002.

(Γ). Η οικονομική στήριξη από το οικονομικό βοήθημα (της τάξεως των 1800 ευρώ) κατά την οριστική οικονομική τακτοποίηση θα μεταβιβασθεί στους χαμηλόμισθους, με στόχο μέσω αυτής της αναδιανομής να βελτιωθεί η αποζημίωση των υπό απόλυση χαμηλόμισθων.

Την επόμενη εβδομάδα η διαβούλευση θα συνεχιστεί με στόχο τη διαμόρφωση των υπόλοιπων λεπτομερειών και την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο υφυπουργός Ελευθέριος Τζιόλας παρουσίασε και ρύθμιση που αφορά τους ανέργους των μεταλλείων Χαλκιδικής και προβλέπει,μεταξύ άλλων, ότι: «Ανεργοι, κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους ή μετά από οικειοθελή αποχώρηση, από την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία SOFTEX A.E.», την «TVX Hellas Α.Ε.», την «ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.» και από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που προήλθαν από συγχώνευση βάσει του Ν. 2810/2000, μπορεί να συμμετέχουν σε ειδικό τοπικό πρόγραμμα επανειδίκευσης-κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα διατηρούν την ασφάλιση τους στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης για όλους τους κλάδους στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ασφάλισης. Για όσους ως εργαζόμενοι υπάγονταν στις διατάξεις του Κ.Β.Α.Ε., ο χρόνος αυτός θεωρείται ως χρόνος στην ασφάλιση του εν λόγω κανονισμού. Η συνέχιση της ασφάλισης κατά τη διάρκεια του προγράμματος χωρεί μέχρι τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση τους, δεν μπορεί όμως να υπερβεί τα πέντε έτη. Οι εισφορές για τη συνέχιση της ασφάλισης βαρύνουν το ειδικό τοπικό πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άνεργοι που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση τους χρόνο ασφάλισης, δεν έχουν όμως συμπληρώσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα χωρίς το δικαίωμα ασφάλισης και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κατά τα λοιπά σε αυτούς για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν και πάντως όχι πέραν των έξι ετών συνολικά».

Η παραπάνω ρύθμιση συμφωνήθηκε να προωθηθεί προ των εορτών των Χριστουγέννων για ψήφιση στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το νέο επιχειρηματικό σχήμα για τα μεταλλεία βρίσκεται στο τελικό σημείο συγκρότησης του και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο του (επαναλειτουργία των μεταλλείων, πρόσληψη προσωπικού, κλπ).