Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Νευρικότητα στη Ν. Υόρκη

ΑΣΤΑΘΕΙΑ και τάσεις ρευστοποίησης επικράτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Τα blue chips όμως δέχθηκαν κάποια στήριξη, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας περιόρισαν τις απώλειές τους λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται σήμερα, καθώς όλοι ευελπιστούν σε βελτίωση της αγοράς εργασίας.

ΑΣΤΑΘΕΙΑ και τάσεις ρευστοποίησης επικράτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Τα blue chips όμως δέχθηκαν κάποια στήριξη, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας περιόρισαν τις απώλειές τους λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται σήμερα, καθώς όλοι ευελπιστούν σε βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Η μετοχή της Qualcomm ξεχώρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 10%, χάρη στις αισιόδοξες προοπτικές της εταιρείας για την κερδοφορία τέταρτου τριμήνου. Ανοδο 2,3% σημείωσε και η μετοχή της Cisco Systems, μετά τα θετικά σχόλια της Merrill Lynch για την επενδυτική κατάταξη της εταιρείας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 57,40 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 9.930,82 μονάδες. Με άνοδο 8,55 μονάδων, ποσοστό 0,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.968,80 μονάδες.

Οριακές μεταβολές παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ένιωσαν ιδιαίτερα νευρικοί βλέποντας το δολάριο να παραμένει εξασθενημένο με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να μην καταφέρουν να καταγράψουν νέα ρεκόρ για το 2003.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλεια 0,1% ο πρώτος και αμετάβλητος ο δεύτερος. Ο δείκτης 300 βρίσκεται τρεισήμισι μονάδες κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα του έτους, ενώ ο δείκτης των 50 άγγιξε ενδοσυνεδριακά τις 2.700 μονάδες.

Η πλειονότητα των αναλυτών πιστεύει πως οι αγορές έχουν αρκετά περιθώρια ανόδου μέχρι το τέλος του έτους.

«Η ανάκαμψη επιταχύνεται, τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται και οι αποτιμήσεις είναι πολύ καλές», υποστήριξε ο Αντριαν Ντάρλεϊ της Gartmore Investment Management. «Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα αρκετά θετικό περιβάλλον για μετοχικές αξίες, κλίμα που μπορεί να συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντάρλεϊ.

Αρκετοί αναλυτές πρόσθεσαν πως οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να δίνουν πάρα πολύ βάρος στις συναλλαγματικές εξελίξεις, καθώς θεωρούν πως γενικά τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και πιστεύουν ότι οι αγορές γνωρίζουν πως να εξισορροπούν τις καταστάσεις.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Generali (-1,7%), BASF (-1%), Bayer (-1%), Reed Elsevier (-7,1%), EADS (+3,5%), Securicor (+12,4%), DaimlerChrysler (+3,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ