Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co. και της Toshiba Corp., μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Intel Corp. για το τέταρτο τρίμηνο, κατά το οποίο οι πωλήσεις της δεν συνέπεσαν με τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 1,4%, φθάνοντας στις 793,58 μονάδες στη 1:01' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα, τη στιγμή που ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο, έχανε ποσοτό 0,8%.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχασε ποσοστό 0,5%, σημειώνοντας για πρώτη ημέρα απώλειες σε σύνολο πέντε ημερών. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

«Οι προσδοκίες στην αγορά ήταν πολύ μεγάλες», ανέφερε ο Takahiro Nakayama, ο οποίος διαχειρίζεται 493 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Citigroup Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Ο βαθμός της ανάπτυξης θα μειωθεί στη βιομηχανία των ημιαγωγών».

Οι μετοχές των βιομηχανιών χάλυβα κινούντο ανοδικά, μετά την κατάργηση των δασμών για τις εισαγωγές του μετάλλου στις ΗΠΑ. Η μετοχή της νοτιοκορεατικής Donbu Steel Co. και της BlueScope Steel Ltd., της Αυστραλίας, κινούντο ανοδικά.

Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν εξαρτήματα για κινητά τηλέφωνα, όπως της Murata Manufacturing Co., σημείωναν κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Qualcomm Inc., η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τα καθαρά κέρδη και τις πωλήσεις της.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν απώλειες, εκτός από εκείνους στην Αυστραλία και την Ταϊβάν όπου σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.

Η Intel ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της το τρέχον τρίμηνο θα αυξηθούν από 8,5 δισ. έως 8,7 δισ. δολ., υψηλότερα από την προηγούμενη της πρόβλεψη που ανέφερε ότι αυτές θα κυμανθούν από 8,1 έως 8,7 δισ. δολ.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει έξοδα ύψους 600 εκατ. δολ. μετά την απαξίωση της αξίας τμημάτων της, τα οποία πούλησε.