Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 11:43

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Έντονες ανησυχίες προκαλεί η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι το ευρώ κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε παράλληλα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου και στο ναδίρ τριών ετών έναντι του γιεν.

Η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου αποδίδεται στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, και στη συνακόλουθη υποχώρηση των μετοχικών αξιών στη Wall Street.

Aρνητικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία και η απότομη πτώση των ιαπωνικών μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

Στις 11:37 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.353,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,30%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.422,35 μονάδες με απώλειες 1,01% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.790,64 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,33%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και γενικότερα των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς η περαιτέρω άνοδος του ευρώ υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά.