Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Με το βλέμμα στη Φέντεραλ Ριζέρβ

ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ για την πορεία των επιτοκίων είναι η Wall Street. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της, γεγονός που αντιστάθμισε τις ανησυχίες που προκάλεσε η νέα διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις από ρευστοποιήσεις επενδυτών. Αντίθετα, «αμυντικοί» τομείς, όπως εταιρείες κοινής ωφελείας, υγειονομικής περίθαλψης, φαρμάκων και προϊόντων καπνού, προσέφεραν στήριγμα στα blue chip.

Η μετοχή της Avon Products υποχώρησε 6,9%, από τη στιγμή που η εταιρεία καλλυντικών προέβλεψε ότι τα τριμηνιαία κέρδη θα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων αναλυτών. Η μετοχή της CV Therapeutics, με απώλειες 23%, ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος» του Nasdaq.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 102,59 μονάδες, ποσοστό 1,04%, φθάνοντας στις 9.965,27 μονάδες. Με άνοδο 11,03 μονάδων, ποσοστό 0,57%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.948,85 μονάδες.

Ανησυχίες για την ισχύ της οικονομίας και η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου έπληξαν τις μετοχές κύκλου και τεχνολογίας χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που όμως έκλεισαν πάνω από τα χαμηλά της ημέρας βρίσκοντας στήριγμα στην εκτίμηση πως η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,53% και 0,77%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει οριακά πάνω από τις 930 μονάδες.

Οι εμπειρογνώμονες της αγοράς εμφανίζονται διχασμένοι στις απόψεις τους για το πόσο σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή στο επενδυτικό κλίμα και με δεδομένο πως οι αγορές βρίσκονται περίπου 35% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκαν προσωρινά στα μέσα Μαρτίου.

Για τους περισσότερους είναι ίσως ώρα αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης νέων οικονομικών στοιχείων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Philips (-2,7%), Siemens (-1,3%), ASML (-2%), Aegon (-1%), Allianz (-1,5%), Swiss Life (+7,5%), VW (-1%), DaimlerChrysler (-1%), Cable & Wireless (+4%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες του έτους εν μέσω ανησυχιών για την ανατίμηση του ιαπωνικού γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ