Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 13:19

Υπό πίεση και σήμερα το δολάριο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται και σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/09/853818.htm .

Αρνητικά επηρεάζουν το δολάριο και οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την είδηση για τραυματισμό 31 Αμερικανών στρατιωτών από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Βαγδάτη.

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Τα χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τις εισροές κεφαλαίων δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Αλαν Γκρίνσπαν δεν αποκλείεται να θέσει τις βάσεις για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, μετά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο, στην άνοδο της βιομηχανίας και στη διαφαινόμενη -αν και αργή- ανάκαμψη στην αγορά εργασίας.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, στη συνοδευτική δήλωση της Fed (στις 21:15 ώρα Ελλάδος) ενδεχομένως να μη συμπεριλαμβάνεται η πολυδιατυπωμένη επαναβεβαίωση για το ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα για «σημαντικό διάστημα». Κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία του δολαρίου.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,226 δολάρια – νέο ιστορικό ρεκόρ - έναντι 1,2223 δολαρίων στις 23:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2218 δολάρια ανά ευρώ.