Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Πάνω από τις 10.000 μ. ο D.J.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως άλλωστε συνέβη λίγο αργότερα, οδήγησαν το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο του 2002. Εν συνεχεία όμως η επισήμανση της Fed ότι εξαφανίστηκε ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού προβλημάτισε τους επενδυτές, αφού ερμηνεύθηκε ότι επίκειται άνοδος του πληθωρισμού.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως άλλωστε συνέβη λίγο αργότερα, οδήγησαν το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο του 2002.

Εν συνεχεία όμως η επισήμανση της Fed ότι εξαφανίστηκε ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού προβλημάτισε τους επενδυτές, αφού ερμηνεύθηκε ότι επίκειται άνοδος του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι ο Dow καταγράφει κέρδη της τάξης του 20% από την αρχή του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές τεχνολογίας, υποχώρησαν επηρεαζόμενες από τον τομέα ημιαγωγών. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της Taiwan Semiconductor Manufacturing και της United Microelectonics ότι οι πωλήσεις Νοεμβρίου ήταν εξασθενημένες.

Οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η τελική ζήτηση θα συμβάλει σε αύξηση της παραγωγής.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 41,85 μονάδες, ποσοστό 0,42%, φθάνοντας στις 9.923,42 μονάδες. Με απώλειες 40,53 μονάδων, ποσοστό 2,08%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.908,32 μονάδες.

Στην Ευρώπη οι αγορές άγγιξαν τα ψηλότερα επίπεδα του 2003, ενισχυμένες και εδώ από τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, αλλά και από τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών που ακολουθούν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη μίας μονάδας, ενισχυμένος από την έκθεση που έδειξε την υψηλότερη αισιοδοξία τρεισήμισι χρόνων μεταξύ επενδυτών και αναλυτών στη Γερμανία, είδηση η οποία και τροφοδότησε τις ελπίδες ότι αρχίζει να κινείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στο 0,6% και στη Βρετανία ο δείκτης FTSE στο 0,5%.

Με απομένουσες δύο εβδομάδες -εργάσιμων ημερών- έως το τέλος του έτους οι επενδυτές διχάζονται ως προς τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει δρομολογηθεί, ενώ κάποιοι άλλοι ανησυχούν για το ρυθμό ανάπτυξης επικαλούμενοι τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δεν ήταν τα προσδοκώμενα, αλλά και το ισχυρό ευρώ στην Ευρώπη που μπορεί να πλήξει τους εξαγωγείς. Οι εξαγωγείς ήταν ο χαμένος κλάδος σήμερα στις αγορές της Ευρώπης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ