Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 19:04

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με ορισμένα αποθαρρυντικά επιχειρηματικά νέα οδήγησαν σε πτώση τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθoύν η εκ νέου άνοδος του ευρώ πάνω από το επίπεδο των 1,22 δολαρίων, καθώς και η αδυναμία των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη.

«Η αλλαγή στη φρασεολογία της Fed αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της E*Trade.

Ως γνωστόν, η Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών, ενώ δεσμεύθηκε παράλληλα πως θα διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμη.

Ωστόσο, η επισήμανση περί εξασθένησης των αποπληθωριστικών κινδύνων ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.335,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,01%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.438,85 μονάδες με απώλειες 0,50% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.820,92 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,66%.

Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τομέας των χημικών μετά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις της γερμανικής BASF για τις προοπτικές του εν λόγω κλάδου. Η μετοχή της παραπάνω εταιρείας υποχώρησε κατά 1,9%.