Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Επιφυλακτικότητα στη Ν.Υ.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ «πήραν μία ανάσα» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, μία ημέρα αφότου ο Dow Jones πέρασε το φράγμα των 10.000 μονάδων, για να «χωνέψουν» τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν επιφυλακτικοί εν όψει των νέων οικονομικών στατιστικών στοιχείων που αναμένονται τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας.

«Αυτό που παρατηρείται είναι κάποιες ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα συγκρατήσουν την άνοδο για μία ή δύο ακόμη συνεδριάσεις. Καθώς όμως προχωρούμε προς το τέλος του μηνός, η αγορά θα κινηθεί ανοδικά», αναφέρουν αναλυτές.

Η μετοχή της Walt Disney σημείωσε άνοδο, μετά τις θετικές προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή το 2004, ενώ κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της EMC, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τα έσοδα τέταρτου τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 1,56 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 9.921,86 μονάδες. Με απώλειες 3,67 μονάδων, ποσοστό 0,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στι 1.904,65 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν πτωτικές τάσεις, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων, με τον τομέα χημικών να υποκινεί την πτώση, μετά τις δυσοίωνες προοπτικές της BASF και τις ανησυχίες ότι η Rhodia δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε έκδοση δικαιωμάτων μετοχών.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, επανέλαβε μεν τη δέσμευσή της να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μία αρκετά μεγάλη περίοδο, παρατήρησε ωστόσο ανάπτυξη και ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος του αντιπληθωρισμού έχει περιοριστεί τους τελευταίους μήνες. Η αλλαγή στην ανακοίνωση της Fed αυξάνει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων το προσεχές καλοκαίρι, σύμφωνα με επενδυτές.

Η μετοχή της BASF υποχώρησε 2,7%, μετά την πρόβλεψη ότι η παγκόσμια ανάπτυξη στην αγορά χημικών θα υστερεί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2015.

Η μετοχή της γαλλικής Rhodia «βούλιαξε» 15%, μετά από δημοσίευμα Τύπου, ότι δέχεται πιέσεις από πιστώτριες τράπεζες να προχωρήσει σε έκδοση δικαιωμάτων μετοχών.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών KPN άσκησε πιέσεις στις ολλανδικές μετοχές, υποχωρώντας 8,6%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη το 2004 μπορεί να είναι χαμηλότερα από τα φετινά.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,8%.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε περισσότερο από 2%, περνώντας κάτω από το «φράγμα» των 10.000 μονάδων, καθώς οι μετοχές του τομέα επεξεργαστών επηρεάστηκαν από τα απογοητευτικά κέρδη της βιομηχανίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ