Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Advantest Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση Tankan http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=855069 . στην Ιαπωνία, η οποία έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 6,5 ετών και η άνοδος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τόνωσε τις εξαγωγές.

Τα στοιχεία λιανικής από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη συμβολή των εξαγωγέων, ενισχύουν μεσοπρόθεσμα την αγορά μετοχών καθαρά εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Michael Gunton, ο οποίος διαχειρίζεται 280 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς με την PCA Asset Management Co., την γιαπωνέζικη θυγατρική της Prudential Plc.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,8%. Ο δείκτης Nikkei σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 10.121.80 μονάδες στις 12:51' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,4%, φθάνοντας στις 802,15 μονάδες κερδίζοντας συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα 1,9%.

Η έκθεση Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας, έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο 11 αυτό το τρίμηνο και διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις 45 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, που προέβλεπαν ότι θα είναι στις 6 μονάδες.

Ο δείκτης κάτω από το μηδέν δείχνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,9% τον μήνα που πέρασε και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από ό,τι αναμένετο, δείχνοντας ότι η ζήτηση διαρκών καταναλωτικών αγαθών στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυξάνεται.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας σίγουρα βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης και η έκθεση Tankan αποτελεί για τους επενδυτές καταλύτη, προκειμένου να επενδύσουν στην αγορά», επεσήμανε με τη σειρά του ο Ku Shin, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου δύο δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς με την Banc One Investment Advisors Corp. στο Κολόμπο του Οχάϊο.