Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2003 07:47

Ιαπωνία : Στα υψηλότερα επίπεδα 6,5 ετών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αισιόδοξοι εμφανίζονται οι μεγαλύτεροι βιομήχανοι της Ιαπωνίας μέσα σε χρονικό διάστημα 6,5 ετών και σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, καθώς η επιτάχυνση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης αυξάνει τη ζήτηση για αυτοκίνητα, DVD και κινητά τηλέφωνα.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 11 μονάδες αυτό τρίμηνο από μία μονάδα το τρίτο, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan, στο Τόκυο.

Συνολικά 45 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε άνοδο στις 6 μονάδες. Ο αριθμός κάτω από το μηδέν δείχνει ότι οι περισσότερες από τις βιομηχανίες, που απασχολούν τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλους είναι αισιόδοξες.

«Το σύνολο της οικονομίας ακολουθεί θετική πορεία», ανέφερε ο Tetsuo Miyazaki, επικεφαλής της JFE Holdings Inc., της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα της Ιαπωνίας, συμπληρώνοντας : «Οι παραγγελίες χάλυβα από τις βιομηχανίες που παράγουν μηχανές, ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα, συνεχίζουν να είναι μεγάλες».

Βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της Toyota Motor Corp., επενδύουν τα κέρδη τους σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη από το εξωτερικό ζήτηση των προϊόντων τους, τονώνοντας έτσι τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Οι εταιρείες λιανικής και χονδρικής πώλησης, αλλά και άλλων κλάδων, παρέμειναν απαισιόδοξες και πιστεύουν ότι η αύξηση των εξαγωγών δεν ευνοεί τις εταιρείες οι οποίες βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση.

«Η οικονομία είναι κατά το ήμισυ καλή», ανέφερε ο Terunobu Maeda, πρόεδρος της Mizuho Financial Group Inc., της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνοντας : «Παρά το γεγονός αυτό, οι μεγαλύτερες βιομηχανίες τα πηγαίνουν καλά, ενώ οι μεσαίες και οι μικρές δεν τις φτάνουν».

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 10.167,38 μονάδες στις 12:34' μ.μ. στο Τόκυο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγέων, όπως της Toyota και της Canon Inc. Το γιέν διαμορφώθηκε στα 107,97 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 108,03 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η έκθεση Tankan, που δείχνει την προοπτική μεσοπρόθεσμα, προέρχεται από την έρευνα σε 8.204 εταιρείες κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου και δείχνει την άποψη των διοικήσεών τους για την εικόνα της οικονομίας, τα καθαρά κέρδη, τις δαπάνες, την απασχόληση και άλλα επιχειρηματικά σχέδια.

Η αύξηση του δείκτη οδηγήθηκε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 6,5 ετών, στις 35 μονάδες και τις βιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, στις 7 μονάδες.

Η έκθεση Tankan έδειξε επίσης ότι οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 11,1% τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα υποχωρήσει κατά τρεις μονάδες στις 8 μονάδες.

Ο δείκτης ανάμεσα στις μεγάλες, μη κατασκευαστικές εταιρείες, διαμορφώθηκε στο –9 από –13 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο. Μεταξύ των μικρών κατασκευαστών ο δείκτης βελτιώθηκε στο –13 από –23.