Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Ευφορία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΜΕΓΑΛΗ ευφορία προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, στέλνοντας τις αμερικανικές μετοχές σε ρεκόρ έτους και τις ευρωπαϊκές σε νέα υψηλά επίπεδα για το 2003. Αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι ο ενθουσιασμός στις αγορές μπορεί να ατονήσει όσο παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια, γεγονός που ενισχύεται από τις νέες εκρήξεις στο Ιράκ.

ΜΕΓΑΛΗ ευφορία προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, στέλνοντας τις αμερικανικές μετοχές σε ρεκόρ έτους και τις ευρωπαϊκές σε νέα υψηλά επίπεδα για το 2003.

Αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι ο ενθουσιασμός στις αγορές μπορεί να ατονήσει όσο παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια, γεγονός που ενισχύεται από τις νέες εκρήξεις στο Ιράκ.

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν ότι τα κέρδη της αγοράς μπορεί να μην κρατήσουν πολύ, εάν δεν συνοδευτούν από υγιείς οικονομικές βάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές θα ενισχύονταν έτσι και αλλιώς, και χωρίς τη σύλληψη του Σαντάμ.

Επίσης πολλοί επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους, σε άλλα σημαντικότερα θέματα, όπως ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου αύξησης των επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές μετοχές άγγιξαν ενδοσυνεδριακά τα υψηλότερα επίπεδα έτους, με τους Dow Jones και Standard & Poor's 500 να αγγίζουν επίπεδα που είχαν να καταγράψουν ξανά από τα τέλη Μαΐου του 2002.

Αρκετοί επενδυτές που εμφανίζονταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στη χρηματιστηριακή αγορά, αναμένεται να αγοράσουν μετοχές τώρα που ο δείκτης Dow Jones παραμένει πάνω από τις 10.000 μονάδες.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 19,34 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.022,92 μονάδες. Με απώλειες 30,74 μονάδων, ποσοστό 1,58%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.918,26 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 9%, μεταξύ των μετοχών του δείκτη S&P παρουσίασε η ενεργειακή εταιρεία El Paso. Οι μετοχές πετρελαίου ανέκαμψαν μετά τις αρχικές ζημίες, καθώς η σύλληψη του Σαντάμ δεν αποκλείει νέες επιθέσεις στον πετρελαϊκό εξοπλισμό του Ιράκ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξαν αρχικά νέα υψηλά επίπεδα έτους, με επικεφαλής τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Oracle, της δεύτερης κατασκευάστριας λογισμικού στον κόσμο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις ΗΠΑ.

Εν συνεχεία, όμως τα κέρδη υποχώρησαν με το δείκτη FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip να κλείνει με οριακή άνοδο 0,20% και το δείκτη DJ Euro Stoxx 50 με άνοδο 0,5%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου δεν συμμετείχε στο χθεσινό ράλι.

Η σύλληψη Σαντάμ είχε θετικές επιπτώσεις και στο Τόκιο, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης Nikkei να κλείσει με άνοδο 3,16%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ