Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Matsushita Electric Industrial Co. και της Honda Motor Co., καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι τα κέρδη τους θα επηρεαστούν από τις απογοητευτικά χαμηλές πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ τα Χριστούγεννα, αλλά και από την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Οι μετοχές της Matsushita και της Wal-Mart Stores Inc. κινούντο πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, ότι οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο θα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεών της. Οι μετοχές της Target Corp., της υπ'αριθμόν δύο εταιρείας λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, κατόπιν πίστωσης, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις της.

«Οι εταιρείες, οι οποίες βασίζουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, δεν είναι ό,τι καλύτερο για επένδυση», ανέφερε ο Yoshinobu Muraoka, ο οποίος διαχειρίζεται 46 δισ. δολ. σε μετοχές με την DL-IBJ Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι ανησυχίες για την ισχυροποίηση του γιεν βαραίνουν τις αγορές. Εχω τις αμφιβολίες μου εάν οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 10.263,71 μονάδες στη 1:16' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1,7%, φθάνοντας στις 1.006,03 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν το 28% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κινείτο πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές του ομίλου των εταιρειών LG Group, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής του ότι εξετάζει σχέδιο από τους πιστωτές της, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση μετοχών του τμήματος πιστωτικών καρτών και των χρηματιστηριακών εργασιών.

Ολοι οι μεγάλοι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν απώλειες εκτός από τον δείκτη στις Φιλιππίνες.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε ποσοστό 1,3%. Χθες κέρδιζε ποσοστό 1,9%, αποτέλεσμα της σύλληψης του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.