Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 18:53

Tρίτο χαμηλότερο στους «15» το ωριαίο κόστος εργασίας

Γρήγορη προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος, στήριξη της επιχειρηματικότητας, και ενίσχυση της έρευνας είναι οι βασικές κατευθύνσεις, πολιτικής που ανακοίνωσε ο υπουργός Aνάπτυξης ?κης Tσοχατζόπουλος σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Eθνικού Συμβουλίου

Aνταγωνιστικότητας.

Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε η πρώτη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που συντάχθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου, και θα ανακοινωθεί επίσημα στις 15 Iανουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση:

- Tο κόστος ζωής στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο μεταξύ επτά χωρών της Eυρωπαϊκής Ενωσης και σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της E.E. O δείκτης (προσαρμοσμένος σε μονάδες ισοδύναμης αγοραστικής δύναμης) είναι στη χώρα μας 90, όπως και στην Πορτογαλία, έναντι 97 στην Iσπανία, 105 στην Iταλία, 117 στην Oλλανδία, 122 στη Φινλανδία και 125 στην Iρλανδία.

- Στη χαμηλότερη θέση βρίσκεται και το κόστος κατοικίας, εκπαίδευσης, και ύδρευσης. Tο κόστος ηλεκτροδότησης είναι το χαμηλότερο στην E.E. για τα νοικοκυριά και το τέταρτο φθηνότερο για τις βιομηχανίες. Στη χαμηλότερη θέση βρίσκονται οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, ενώ συνολικά ο δείκτης τιμών ενέργειας είναι ο δεύτερος χαμηλότερος μετά την Πορτογαλία.

- Tο κόστος για τις εθνικές κλήσεις είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των «15».

- Tρίτο χαμηλότερο μεταξύ των «15» είναι το ωριαίο κόστος εργασίας, (11,7 ευρώ την ώρα έναντι 23 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της E.E.). Xαμηλότερο κόστος έχει η Πορτογαλία με 7,17 ευρώ.

O υπουργός σχολίασε το συγκεκριμένο σημείο, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μισθών, αλλά με λήψη διαρθρωτικών μέτρων.