Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 19:18

Το μοντέλο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων και πρόεδρος της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα», Κώστας Καρτάλης.

Το μοντέλο μεταολυμπιακής διαχείρισης προβλέπει τα εξής:

1. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν στο ευρύτερο δημόσιο και αξιοποιούνται με τη συνεργασία ομοσπονδιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διαχείριση των εσόδων της εγκαταστάσης από το μεικτό σχήμα εκτιμάται να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος που προσδιορίζεται για το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

- Στα 40 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξει εκμετάλλευση των εσόδων και δεν αναπτυχθούν επιχειρηματικές δράσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα 25 εκατ. ευρώ αν εφαρμοστεί το μοντέλο με προοπτική να προσεγγίσει χαμηλότατα επίπεδα το 2006. Για την καλύτερη δυνατή διεύρυνση των εσόδων η κυβέρνηση προτίθεται:

- Να μισθώσει σε ιδιώτες τις εμπορικές χρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σε δεύτερο στάδιο και αν υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, να παραχωρηθεί και η λειτουργία των εγκαταστάσεων με μεικτό πάντα σχήμα.

- Να ενισχύει με ειδικούς πόρους τις αθλητικές ομοσπονδίες που θα διεκδικούν εκδηλώσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

- Να προσελκύσει συμπληρωματικές ιδιωτικές επενδύσεις υποδομής (ενδεχομένως και με την παροχή κινήτρων) στις εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τις εμπορικές τους χρήσεις.

2. Το ΟΑΚΑ, το Καυτατζόγλειο και το ΣΕΦ παραμένουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και συνεχίζουν να λειτουργούν με καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

3. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μη αθλητικού χαρακτήρα, όπως το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, οι Μαρίνες του Αγίου Κοσμά, του Φλοίσβου και του Φαλήρου κλπ. θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ).

4. Τα ολυμπιακά έργα που βρίσκονται στο Ελληνικό πηγαίνουν στην αρμοδιότητα του φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Τέλος, το Ολυμπιακό Χωριό θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο οικισμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που θα στεγάσει 2.500 οικογένειες, και τα έργα στη ΣΕΛΕΤΕ, θα στεγάσουν το υπουργείο Παιδείας.