Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 19:38

Mετρίασαν τις απώλειές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μετρίασαν τις απώλειές τους, λίγο πριν κλείσουν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρη στα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Τα θετικά νέα στις ΗΠΑ ήταν το μικρότερο από το αναμενόμενο εμπορικό έλλειμμα τρίτου τριμήνου, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο στο υψηλότερο τεσσάρων χρόνων, και το άλμα της κατασκευής νέων κατοικιών.

Η απροσδόκητη μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις. Αφενός εξελήφθη ως νέα πίστωση χρόνου μέχρι την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, αφ' ετέρου έδειξε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τη συμπίεση των τιμών. Ειδικά, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 0,9%, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές, μια εξέλιξη που οι αγορές περίμεναν από καιρό.

Οσο για την άνοδο του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ, κατά 0,9%, που είναι το υψηλότερο της τετραετίας και την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής -που αποτελεί τα τέσσερα πέμπτα της μεταποίησης- επίσης κατά 0,9%, δείχνει μεν ότι ο τομέας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά συνοδεύεται και από ένα πλεονάζον δυναμικό που φτάνει το ένα τέταρτο του συνολικού. Η αμερικανική βιομηχανία δουλεύει με το 75% του παραγωγικού δυναμικού της, αν και αυτό είναι το υψηλότερο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Τέλος το υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε τα στοιχεία για τον αριθμό ανέγερσης νέων κατοικιών, που αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 4,5%.

Ωστόσο η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ –σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ- εξακολουθεί να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές εν μέσω, παράλληλα, ανησυχιών για ενδεχόμενη μείωση των κερδών των εξαγωγικών εταιρειών λόγω των απογοητευτικών πωλήσεων στην αμερικανική αγορά λιανικής.

Ενα άλλο μελανό σημείο στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η προειδοποίηση και η υποβάθμιση από την Goldman Sachs της Cap Gemini, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας υπηρεσιών συναφών με τους υπολογιστές http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/16/856138.htm . Η εταιρία έχασε 12% της μετοχικής της τιμής.

Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε στις 4.333 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,34%. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX υποχώρησε 0,24% και έκλεισε στις 3.865,98 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε οριακή πτώση 0,11% και έκλεισε στις 3.486,60 μονάδες.