Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 18:46

Α. Τσοχατζόπουλος: Στην Ελλάδα οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων της Ευρώπης

Kαλύτερες τιμές, καθαρότερο περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα και καλύτερες υπηρεσίες είναι οι στόχοι του υπουργείου Aνάπτυξης για την αγορά καυσίμων, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης ¶κης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του ηλεκτρονικού πρατηρίου της ΕΚΟ που βρίσκεται επί της Αττικής Οδού, κοντά στον Ασπρόπυργο.

O κ.Tσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι οι χαμηλότερες στην Eυρώπη, κάτι που οφείλεται στην ισοτιμία δολαρίου–ευρώ, τη χαμηλή φορολογία των καυσίμων, την υψηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών διυλιστηρίων και τη συνετή τιμολόγηση των εταιριών και των πρατηρίων ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού.

O υπουργός τόνισε ακόμη ότι η EKO παρέχει στους καταναλωτές καύσιμα με τις προδιαγραφές που θα είναι υποχρεωτικές από το 2005 κάτι που, όπως ανέφερε, ακούγεται περίεργα για τα ελληνικά δεδομένα των εξαιρέσεων και των παρατάσεων από τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο πετρέλαιο κίνησης που παρέχεται σήμερα έχει επτά φορές

λιγότερο θείο, γεγονός που όπως είπε ο υπουργός σημαίνει 36.000 κιλά το χρόνο λιγότερο θείο στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, μόνο από τα 1600-1800 λεωφορεία της ΕΘΕΛ που ήδη το χρησιμοποιούν, χωρίς να συνυπολογίσουμε τους υπόλοιπους χρήστες. Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα για την Θεσσαλονίκη. Σύντομα, τόνισε ο κ.Tσοχατζόπουλος μαζί με τον υπουργό Υγείας, θα εξαγγελθεί το πρόγραμμα άμεσης υποκατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο, στα 44 νοσοκομεία της Αθήνας και τα 11 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Tέλος ο υπουργός Ανάπτυξης κάνοντας απολογισμό για την λειτουργία των ΚΕΔΑΚ, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, με τα τρία μόνο συνεργεία που διαθέτουν, έχουν πραγματοποιήσει 1764 ελέγχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουν επιβάλλει πρόστιμα 1,7 εκ. ευρώ. Μέσα στο μήνα και στις αρχές Ιανουαρίου, θα παραληφθούν 17 νέα οχήματα, και οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο