Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 08:40

Κορέα : Το 10,41% στην SK Corp. επιδιώκουν να αγοράσουν οι τράπεζες

ΜΕΡΙΔΙΟ τουλάχιστον 10,41% της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της Ν. Κορέας, σχεδιάζουν να αγοράσουν η Hana Bank και άλλες τράπεζες της χώρας, προκειμένου να μπλοκάρουν την προσφορά της Sovereign Asset Management Ltd., η οποία θέλει να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας.

Η Hana, η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ν. Κορέας και Shinhan Bank, κομμάτι του υπ' αριθμόν δεύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου, περιλαμβάνονται μεταξύ των τραπεζών που συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αγορά του μεριδίου, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 378 εκατ. δολαρίων. Ο Yoon Kyo Joong, αντιπρόεδρος της Hana, δήλωσε ότι το ύψος του μεριδίου που θα αγοραστεί θα αποφασιστεί νωρίς σήμερα.

Η αγορά των μετοχών που κατέχει η SK Corp., θα δώσει στις τράπεζες περισσότερες ψήφους για να υποστηρίξουν τα σχέδια της SK Corp., να απαλλαγεί από την εμπορική θυγατρική της.

Η Sovereign θέλει να σταματήσει την εταιρεία διΰλισης να χρησιμοποιεί τα κέρδη για τη στήριξη του ομίλου και διαφωνεί με τη συνήθη τακτική που ακολουθούν οι βιομηχανικοί όμιλοι της Κορέας, που πλήττει τη μειοψηφία των μετόχων.

«Η νίκη της Sovereign θα βοηθήσει τη διοίκηση αλλά και τις μετοχές της SK», ανέφερε ο Lee Ju An, ο οποίος διαχειρίζεται 250 δισ. γουόν (210 εκατ. δολ.) σε μετοχές με την Daehan Investment Trust Management Co., στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και μετοχές της SK Corp., συμπληρώνοντας : «Θα μας κρατήσουν σε αγωνία μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων που θα γίνει τον Μάρτιο».

Η Sovereign που εδρεύει στο Μονακό και ελέγχει το 15% της SK Corp. αντιτίθεται στη συμμετοχή της εταιρείας στην εκχώρηση της θυγατρικής της και έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει το διοικητικό της συμβούλιο εάν πάρει τον έλεγχο των ψήφων. Εξι από τις 10 θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας θα τεθούν σε διαδικασία εκλογής τον Μάρτιο.

Από τη στιγμή που η Sovereign ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει μερίδιο στην SK Corp. στις 3 Απριλίου, η τιμή της μετοχής της σχεδόν τετραπλασιάστηκε και είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 50 μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Κορέας.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Hana Bank για τα σχέδια αγοράς μετοχών της SK Corp., χωρίς δικαίωμα ψήφου, για όσον καιρό βρίσκονται στην κυριότητα της εταιρείας. Οι μετοχές της SK Corp., υποχωρούσαν κατά 5,7%, φθάνοντας στα 33.200 γουόν στις 11:35' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα, περιορίζοντας τα κέρδη που σημείωνε για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιός θα κερδίσει αυτό το μερίδιο κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Μάρτιο», ανέφερε ο J.J. Kim, οικονομικός αναλυτής της Samsung Securities.