Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 00:01

Σε νέα υψηλά Ν.Υ. και Ευρώπη

ΤΑ ΝΕΑ θετικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης, τη μεταποίηση στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και το δείκτη του Conference Board οδήγησαν το Dow Jones και το Standard & Poor's 500 σε νέα υψηλά επίπεδα 18 μηνών.

Ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, στις 353.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2-3/4 ετών.

Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές τεχνολογίας, προκειμένου να επωφεληθούν από τις απώλειες του Nasdaq συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Honeywell International κατέγραψε ενδοσυνεδριακά τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των μετοχών του Dow, ενισχυόμενη κατά 3,8%, μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη J.P.Morgan.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 102,82 μονάδες, ποσοστό 1,01%, φθάνοντας στις 10.248,08 μονάδες. Με άνοδο 34,85 μονάδων, ποσοστό 1,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.956,18 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βοήθησαν τα χρηματιστήρια να κλείσουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έτους, καθώς οι νέες ενδείξεις για οικονομική ανάπτυξη αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει στις εξαγωγές το εξασθενημένο δολάριο.

Η άνοδος του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία υποδηλώνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί σε βραχυπρόθεσμα πλαίσια.

Στήριγμα στην αγορά προσέφερε επίσης και ο φαρμακευτικός τομέας, ο οποίος μαζί με το πετρέλαιο και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνέβαλαν στο ήμισυ των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης.

«Μελανό» σημείο της αγοράς ήταν ωστόσο η μετοχή της γαλλικής κατασκευάστριας δρόμων Vinci, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 4%, μετά την είδηση ότι η Γαλλία σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο των βασικών εταιρειών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, όπως Autoroutes du Sud de la France.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 1%, στις 945 μονάδες, τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του 2003 που άγγιξε τη Δευτέρα, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,8%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,11%, κλείνοντας στις 10.104 μονάδες, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν επενδυτές για εταιρείες με σταθερά κέρδη, όπως Toyota Motor.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ