Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 08:19

Unitab : 1,5 δισ. δολ. για την ανταγωνίστριά της Tab

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας στοιχημάτων της Αυστραλίας, Tab Ltd., αντί του ποσού των δύο δισ. δολ. Αυστραλίας σε μετρητά και μετοχές, προχώρησε η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου στη χώρα Unitab Ltd., αφήνοντας πίσω την προσφορά της Tabcorp Holdings Ltd.

Η Unitab θα προσφέρει 47 μετοχές και 145 δολ. Αυστραλίας για κάθε 100 μετοχές της Tab, μπαίνοντας μπροστά από την Tabcorp η οποία προσέφερε 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η προσφορά αυτή τοποθετεί την τιμή της μετοχής της Tab στα 4,50 δολ. Αυστραλίας η μία, 34% περισσότερο από την τιμή διαπραγμάτευσής της στις 16 Οκτωβρίου, όταν οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Η Tab πρότεινε στους μετόχους της να αποδεχτούν την προσφορά, ελλείψει άλλης μεγαλύτερης.

Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν να επεκταθούν μέσω συγχωνεύσεων στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Αυστραλίας, ύψους 15 δισ. δολ. ετησίως, επειδή η κυβέρνηση της χώρας έθεσε όρια στη χρήση των «κουλοχέρηδων» και η απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών μείωσε τις πωλήσεις τους.

Με τη συμφωνία θα δημιουργηθεί μια επιχείρηση με 3.000 σημεία διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών σε τέσσερις πολιτείες στα οποία θα παίζονται στοιχήματα για τον ιππόδρομο και τις κυνοδρομίες, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των κερδών του ομίλου.

«Η Unitab θέλει να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας εξυγίανσης η οποία παρατηρείται στον κλάδο», ανέφερε ο Matt Williams, ο οποίος διαχειρίζεται 6,5 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Perpetual Investments Ltd., συμπληρώνοντας : «Υπάρχει δυνητική προοπτική ανάπτυξης για τον όμιλο μετά τη συγχώνευση».

Unitab και Tab θα έχουν προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη ύψους 40 εκατ. δολ. Αυστραλίας μέσα σε μία τριετία, ανέφερε ο επικεφαλής της Unitab, George Chapman, σε γραπτή του δήλωση προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Οι μετοχές της Tab κέρδιζαν 20 σεντς φθάνοντας στα 4,57 δολ. Αυστραλίας η μία στις 4 μ.μ. στο τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, καθώς επενδυτές εκτιμούσαν ότι η Tabcorp ενδέχεται να επιστρέψει με μεγαλύτερη προσφορά.

Οι μετοχές της Unitab σημείωναν άνοδο κατά τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 6,39 δολ. Αυστραλίας η μία. Αντιθέτως, απώλειες 11 σεντς σημείωναν οι μετοχές της Tabcorp, φθάνοντας στα 11,02 δολ. Αυστραλίας η μία.

Σύμβουλος της Tabcorp είναι η UBS AG, της Tab η Macquarie Bank Ltd. και η ABN Amro Holding NV, ενώ σύμβουλος της Unitab είναι η Investec Wentworth.