Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 12:26

Δεν βοήθησαν το δολάριο τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Κοντά στο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ παραμένει το δολάριο, παρά τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν χθες.

Χθες το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς τα στοιχεία που γνωστοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι την προηγούμενη βδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση. Παράλληλα, η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεταποίηση στις μεσοδυτικές πολιτείες οδήγησε σε σημαντική άνοδο τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Γουόλ Στριτ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαεννέα μηνών.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παρουσίασε νέα ενίσχυση μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι ευνοεί ένα «ισχυρό και σταθερό» νόμισμα.

Σύμφωνα όμως, με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεν αποκλείεται οι αρνητικές επιδόσεις των γερμανικών εξαγωγών τον Οκτώβριο να οφείλονται στο ισχυρό ευρώ. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων σημείωσαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση - σε μηνιαία βάση - της τελευταίας δεκαετίας, κατά 6,6%.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται, τέλος, στην ισοτιμία του γεν με το δολάριο, με τους επενδυτές να διστάζουν να ασκήσουν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα εν μέσω φόβων για ενδεχόμενο παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές συναλλάγματος.

Αυτή την ώρα (12:10 ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,2420 δολάρια/ευρώ έναντι 1,2431 δολαρίων/ευρώ στις 23:00 χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2403 δολάρια ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 107,690 γεν, από 107,530 γεν αργά χθες βράδυ.