Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 13:04

Parmalat : Σε έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ γενική συνέλευση κάλεσε τους μετόχους της Paramalat Finanziaria SpA o επικεφαλής της, Enrico Bondi, μετά από την ανακοίνωση της Bank of America Corp. προς την εταιρεία ότι τα έγγραφα με τα οποία η ιταλική γαλακτοβιομηχανία υποστήριζε ότι είχε λογαριασμό ύψους 4,9 δισ. δολ. στην τράπεζα, δεν είναι αυθεντικά.

Οι μετοχές της Parmalat έχουν χάσει ποσοστό 66% από τις 11 Νοεμβρίου όταν οι ορκωτοί λογιστές της Deloitte & Touche SpA έθεσαν ερωτήσεις για τους λογαριασμούς της εταιρείας και διεκόπη η διαπραγμάτευσή τους στο Μιλάνο επειδή υποχώρησαν περισσότερο από το όριο του 10% κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Τα ομόλογα της Parmalat έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 20% από την ονομαστική αξία του 50%.

«Η εταιρεία εξετάζει σίγουρα το ενδεχόμενο μιας πτώχευσης σαν λύση», ανέφερε ο Lior Jassur, αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Μια πτώχευση μπορεί να πάρει χρόνια. Και θα αποτελέσει νίκη εάν όλοι οι πιστωτές συμφωνήσουν στη μείωση του χρέους της».

Η Parmalat, η οποία ξεκίνησε από μία εταιρεία αλλαντικών και μπόρεσε να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης συσκευασμένου γάλακτος με ετήσιες πωλήσεις 7,6 δισ. ευρώ (9,6 δισ. δολ.), διόρισε τον Bondi πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο την Δευτέρα για να ξεκαθαρίσει τα οικονομικά της εταιρείας μετά την απομάκρυνση του Calisto Tanzi.

Η Bank of America αρνήθηκε την αυθεντικότητα των εγγράφων που ανέφεραν ότι τμήμα της ιταλικής εταιρείας είχε μετρητά και εμπορεύσιμα ομόλογα ύψους 3,95 δισ. ευρώ (4,9 δισ. δολ.) στα τέλη του 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της Parmalat προς το ιταλικό χρηματιστήριο.

Το τμήμα της Bank of America στη Ν. Υόρκη, ανέφερε επίσης ότι δεν έχει κανέναν λογαριασμό της Bonlat Financing Corp. της Parmalat.