Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003 15:14

Έκκληση Γκαργκάνα προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν προηγμένα συστήματα εσωτερικού ελέγχου

«H αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών δεν αναιρεί την ανάγκη βελτίωσης της πολιτικής και των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου να αποτρέπεται η διάβρωσή τους από ελαστικές πολιτικές και κυρίως από ανεπαρκή τιμολόγηση των κινδύνων που δημιουργεί η πίεση του ανταγωνισμού».

Αυτό επεσήμανε το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της Νέας Συνθήκης Βασιλείας η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2006, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε το Propeler Club.

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές και η εφαρμογή του θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και διάθεση πόρων τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εποπτικές αρχές.

Προειδοποίησε ότι το νέο Σύμφωνο θα ενισχύσει πολιτικές των τραπεζών οι οποίες επιτείνουν τον οικονομικό κύκλο. Έτσι, σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να περιορίσουν περαιτέρω τις πιστώσεις τους. Ενώ στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου τα πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεώνονται να ενισχύουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να διαθέτουν επαρκές περιθώριο ασφαλείας κατά την καθοδική φάση.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τις δανειολήπτριες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, η κατάταξη των πιστούχων σε κατηγορίες πιστωτικού κινδύνου, που θα συνδέονται με την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεών τους, θα συμβάλλει στην ορθολογική αποτίμηση και τιμολόγηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου από την τράπεζα. Συνακόλουθα, το μέτρο αυτό αναμένεται να ωθήσει τις εταιρίες χαμηλού κινδύνου να λάβουν διαβάθμιση (rating) από κάποια αναγνωρισμένη εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης

Ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν τις προηγμένες μεθόδους εσωτερικού ελέγχου, όχι μόνο για λόγους φήμης αλλά κυρίως για λόγους ανταγωνισμού και ακριβέστερης μέτρησης του πιστωτικού κινδύνου.

Πηγή ΑΠΕ