Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 11:35

Τη διεθνοποίηση της υπόθεσης Χοντορκόφσκι θα επιδιώξει ο δικηγόρος του

Την πρόθεσή του να διεθνοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υπόθεση του Μιχαήλ Χοντορκόσφκι, εξέφρασε ο καναδός δικηγόρος του προφυλακισμένου πρώην μεγαλομετόχου του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου YUKOS, Ρόμπερτ ¶μστερνταμ.

Ο κ. ¶μστερνταμ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια, δήλωσε ότι δεν θα περιοριστεί στα δικαστήρια και θα ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν θέση για το θέμα.

Ο καναδός δικηγόρος έφθασε χθες στη Μόσχα, προκειμένου να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση δικαστηρίου της Μόσχας το οποίο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος της εισαγγελίας για παράταση κατά τρεις μήνες της προσωρινής κράτησης του Μιχαήλ Χοντορκόσφκι ο οποίος προφυλακίστηκε στις 25 Οκτωβρίου κατηγορούμενος για οικονομική απάτη και φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας.

«Η δίκη του Χοντορκόσφσκι είναι για τη Ρωσία ένα είδος εξέτασης και η σπουδαιότητά της για να γνωρίσουμε ποιό δρόμο θα λάβει η Ρωσία, ολοένα αυξάνεται», αναφέρει ο κ. ¶μστερνταμ στη συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα. «Θα προσφύγουμε για την υπόθεσή αυτή σε οποιοδήποτε όργανο θα κριθεί αναγκαίο να προσφύγουμε. Και αυτό δεν θα περιοριστεί στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. ¶μστερνταμ όταν ρωτήθηκε για πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη. «Αν πούμε ότι θα προσφύγουμε στο Στρασβούργο, αυτό σημαίνει ότι απλοποιούμε την υπόθεση. Όλα είναι πολύ πιο σύνθετα. Ετοιμαζόμαστε να απευθυνθούμε κατευθείαν σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου για να προσελκύσουμε την προσοχή τους στον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το κατηγορητήριο και στον τρόπο που διενεργήθηκαν ποινικές διώξεις στη Ρωσία», πρόσθεσε ο καναδός δικηγόρος.

Εντωμεταξύ, σήμερα το πρωί περίπου 40 υποστηρικτές του Χοντορκόφσκι διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο της Μόσχας.