Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 13:37

Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναβάθμισε το βαθμό συναγερμού σε «πορτοκαλί» προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί πλήγμα ισοδύναμο, ή και καταστροφικότερο ακόμα, σε σύγκριση με αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές ενέργειες ασκούν περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/22/857818.htm , ενώ συμβάλλουν στην άνοδο του χρυσού. Η τιμή σποτ έχει ξεπεράσει το «φράγμα» των 410 δολαρίων έχοντας διαμορφωθεί στα 411,7 δολάρια ανά ουγγιά.

Στις 13:11 (ώρα Ελλάδος) οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν μικρή πτώση κατά 7 και 2 μονάδες αντιστοίχως.

Πτωτικά κινείται στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης η μετοχή του φαρμακευτικού ομίλου Pfizer ο οποίος προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά της Esperion αντί τιμήματος 1,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Oracle. Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού εμμένει στις προθέσεις της για την εξαγορά της ομοειδούς εταιρείας PeopleSoft έχοντας καταθέσει επιθετική προσφορά, ύψους 7,3 δισ. δολαρίων. Οι αρχές ανταγωνισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν την προσφορά της Oracle αλλά δεν αναμένεται να εκδώσουν κάποιο πόρισμα πριν από τις αρχές του 2004.